Fdez-Ardavín

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Un fons únic de grans cartells d’inicis del s.XX

La Litografia Fernández fou un dels tallers litogràfics més destacats del Madrid de finals del segle XIX i principis del XX. Es fundà per Eusebio Fernández Mingo (1860-1943) a qui prengué el relleu un dels seus cinc fills, César (1883-1974), destacat dibuixant i pintor, autor de nombrosos dels cartells impresos en la litografia familiar sota el pseudònim de Vinfer (joc de síl·labes amb els seus propis cognoms.). Ardavín pintà i imprimí centenars de grans cartells per al món de l’espectacle en general i del circ en particular, una de les seves grans passions.

La família de litògrafs constituirà una important col·lecció de cartells de teatre, circ i cinema que, desgraciadament es perdrà durant la Guerra Civil. Gràcies a la posterior recuperació de la memòria del taller litogràfic a mans de César Fernández-Ardavín Ruiz, fill de César Fernández Ardavín han arribat fins als nostres dies desenes dels cartells produïts per la litografia familiar. Aquells que anunciaven pel·lícules foren adquirits a principis del nostre segle per la Filmoteca Espanyola del Ministerio de Cultura. Els relacionats amb el món del circ acaben de ser donats per la filla de César Fernández-Ardavín Ruiz a la fundació cultural privada sense ànim de lucre Circus Arts Foundation, amb seu a Figueres, dedicada a l’estudi, difusió i preservació del patrimoni circense.

La col·lecció de cartells de circ Fernández Ardavín

El mes de març de 2014, els hereus de Fernández Ardavín varen fer donació a Circus Arts Foundation de la seva col·lecció de 76 cartells de circ més 10 dibuixos originals. El conjunt de cartells donats constitueix una selecció significativa del que fou l’art del cartell de circ a Espanya durant els anys 10, 20 i 30 del segle passat. L’estat de conservació dels cartells és excel·lent, podent-se apreciar el magnífic colorit i estampació originals. Els 76 cartells que composen la col·lecció, la major part apareixen signats per Vinfer i impresos a la litografia familiar però igualment n’apareixen de signats per a cartellistes estrangers de reconegut prestigi com Louis Galice, Gustave Soury, Gerard Duperier, impresos a França (Affiches Louis Galice, Impremerie Bedos, ATelier Faria), a Hongria o a Alemanya (Friendlander).

En definitiva, la Col·lecció Fernández Ardavín de cartells de circ que avui se suma a l’arxiu de Circus Arts Foundation, constitueix un ric mostrari de cartells, dissenyats i impresos ara fa un segle, el valor històric i estètics dels quals és avui indubtable. S’inicia ara un procés en que a la seva digitalització, documentació i estudi, s’afegirà la preparació d’una futura exposició pública d’aquest excepcional conjunt.

Clica aquí per a descarregar la fitxa explicativa del fons Fernández-Ardavín.

Per a llogar l’exposició contacteu amb nosaltres a info@circusartsfoundation.org