Vicaire

 


L’alta costura de París per al pallasso enfarinat

Hereu del Pierrot de la Commedia dell’Arte, la figura del pallasso enfarinat personifica dins d’una pista una autoritat airosa i elegant. El tàndem format pel carablanca i l’august aporta al circ un element tan universal com el conflicte de classes: el senyor contra el majordom, el Quixot versus Sancho Panza…vet aquí on resideix a centenària vigència d’aquest dos carismàtics personatges de circ.

A punt en tot moment per alliçonar al seu company del nas roig, el carablanca cerca accentuar la seva distinció amb el gest, la dicció, però molt especialment amb la indumentària. L’evolució del vestit de carablanca ve marcat per la substitució progressiva de la malla ajustada (usada per l’originari pallasso acròbata) fins al brodat ostentós, usat per l’actual clown parlador.

El principal creador de vestits de carablanca fou Gerard Vicaire: des del seu taller parisenc dissenyà, entre 1947 i 1993, centenars de models diferents per a pallassos del món sencer. La qualitat dels brodats per a vestuari d’espectacle de la Maison Vicaire féu que el taller vestís durant dècades els artistes dels principals music-halls, cabarets i circs internacionals: del Moulin Rouge al Folies Bergère, passant per Las Vegas, del Krone al Ringling sense oblidar Knie. L’exposició presenta els dissenys Vicaire juntament als vestits corresponents trobats en els baguls dels carablanques de major renom.

Per a llogar l’exposició amb una trentena de vestits contacteu amb nosaltres: info@circusartsfoundation.org